Автор: Велизар Енчев* за Гласове Следвайте ни в ТелеграмСлед като прогонихме

...
Автор: Велизар Енчев* за Гласове Следвайте ни в ТелеграмСлед като прогонихме
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Защо ДАНС не изнася данните за „шпионажа“ на руския кореспондент? Защото ги няма или защото пак са ни подхвърлени от Скопие?

Автор: Велизар Енчев* за " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

След като прогонихме съветски свещеници, без никакви доказателства за шпионаж, новият шпионски скандал с съветски адрес е поредна подигравка на сглобката. Ето хронологията на пародията:

Преди месец ръководителят на ДАНС е издал заповед за лишаване на статут за престояване, акредитация за работа като публицист, експулсиране и възбрана за влизане на територията на Европейския съюз на съветския жител Александър Гацак. Но едвам през днешния ден съветският публицист е напуснал България, откакто е прекарал цялостен месец на територията на съветското посолство.

Заповедта на ДАНС е издадена заради „ съществуване на задоволително данни, че под прикритието на сътрудник на вестник „ Российская газета “ Гацак е правил разследваща активност у нас “...

Аферата „ Гацак “ е подигравка. Ако той е правил шпионска активност в България, за което имаме „ задоволително данни “, той нямаше да бъде поканен на диалог в Дирекция „ Миграция “ и в ДАНС, а щеше да е задържан на място при реализацията на тази активност.

Ако е вярна информацията, че Александър Гацак е прекарал цялостен месец на територията на съветското посолство, преди през днешния ден свободно да отпътува за Русия, това значи доста неща. Едно от тях е, че съветската страна е очаквала провокация от българските служби и унизително прогонване на съветския сътрудник, както това се случи на съветските свещеници, качени в полицейски камионетки и откарани на българо-сръбската граница като престъпни нарушители.    

Като някогашен офицер от българското външно разузнаване, работил в Югославия по време на кървавия разпад на федерацията под прикритието „ сътрудник на Българска национална телевизия “, изрично настоявам: Гацак не е кадрови шпионин и не се е занимавал с шпионска активност!

Освен в случай че в ДАНС считат за шпионаж ето тези тематики в негови изявления в последните няколко години:

поругаването на паметници на руските воини на българска земя и най-много паметника в руската войска в София;

спасяването на българите от петвековното иго с Руско-турската освободителна война през 1878 г.;

апелите на български политици за промяна на името на катедралния храм „ Александър Невски “ и имената на столични булеварди и улици;

приятелското отношение на българите към Русия и антируската политика на бг елита…

Да, тези тематики са извънредно неприятни за русофобската ни власт, само че те не са шпионаж. 

И най-важното от експертна позиция – в случай че Гацак бе разузнавач, той никога нямаше да третира тематики, които мощно нервират властта и нямаше да слага неугодни въпроси на конференциите в Министерство на външните работи. Просто щеше да предава протоколни новини от България и изсъхнало да осведоми за събитията, без въобще да прави сериозни мнения.

Всъщност „ прегрешението “ на съветския сътрудник са точно мненията му, показващи дълбоката бездна сред националните усеща и вражеската ни политика към Русия.  

Вече не е никаква загадка, че съветските свещеници бяха изгонени от България по информация на македонските секрети служби. Дали  Скопие не е забъркано и в тази интервенция на ДАНС? Въпросът е логически, тъй като църковната и новинарската спекулация изцяло съответстват по време.

Всъщност, колкото са шпиони двамата прогонени съветски свещеници, толкоз е разузнавач и Александър Гацак. 

И отново запитвам, без да чакам отговор: кои са данните за шпионската активност на кореспондента на съветския вестник в България?   
 --------------------
  *Авторът написа този текст в качеството си на офицер от външното разузнаване в Резидентурата в Югославия (1985-1996)


     
 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР